Ensamhetens gissel i Coronapandemins spår

 

Världen sluter sig alltmer och i ett land som Sverige som har mest singelhushåll i världen skapar de nödvändiga men påtvingade restriktionerna nya bekymmer. Påbud om att hålla avstånd och att socialt isolera sig är naturligtvis satta i all välvilja för att skydda, inte minst äldre och personer med underliggande sjukdomar, men vad gör det med en människa som redan lider av ensamhet?

Ensamhet

Vad kan vi då göra som kyrkor och församlingar för att möta dessa behov? I diakonalt och socialt arbete sker mycket redan nu och det finns en stor välvilja och många ideella krafter.

Sveriges Kristna Råd har tagit fram tips om vad som kan göra det där extra i en svår tid. Nu är det viktigare än någonsin att vi ställer upp för varandra och för våra medmänniskor.

Det finns mycket som vi kan göra för att ta hand om och visa hänsyn till våra medmänniskor som lever i ensamhet:

  1. Kontakt

Hör efter i församlingen vilka som sitter isolerade och gör sedan en telefonlista där församlingsmedlemmar hjälps åt att ta en regelbunden kontakt. Inget ljud är så vackert som telefonsignalen hemma hos en människa som känner sig ensam. Det kan också finnas behov av att handla mat eller hämta ut medicin.

  1. Gudstjänst

Stötta de äldre med tekniken så att de kan se om er kyrka livesänder sin gudstjänst. Annars finns både SVT och SR som sänder gudstjänster varje söndag. På så sätt kan alla känna delaktighet hemifrån.

  1. Digital teknik

Kyrkor och församlingar behöver ha en nedskriven strategi att regelbundet uppdatera och vidareutveckla informationen på nätet (hemsidor, egna Facebook sidor, You-tube kanaler, poddar etc.) om vad som är på gång och hur man kan delta i församlingens gudstjänstliv via digitala kanaler. Det har nog aldrig varit så viktigt att finnas på nätet som nu.

  1. Besök utomhus

Många kyrkor har organiserade besöksgrupper. Istället för traditionella besök på äldreboenden eller i hemmet kan besöksgruppen vistas utanför balkongen eller fönstret. Kanske till och med sjunga en sång tillsammans. Eller ta en promenad utomhus tillsammans …
Låt kreativiteten leva utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

  1. Studiecirkel

Kontakta ett studieförbund för en digital studiecirkel. En studiecirkel behöver minimalt tre deltagare och främst fem ingredienser:
1. ett ämne, 2. en studieplan, 3. en mötestid, 4. en plats/eller digitalt, 5. ledare och deltagare.
Bara fantasin sätter gränser!

  1. Andakter från Sjukhuskyrkan

I tider av oro och ovisshet kommer Sjukhuskyrkan Sahlgrenska i Göteborg att dela en andakt varje vardag med start måndagen den 30 mars.
Lyssna här: https://www.skr.org/kyrkorna-och-corona-viruset/tio-andakter-fran-sjukhuskyrkan/

Läs mer på Sveriges Kristna Råds hemsida om “Ensamhet och coronaviruset”/