Utforska inspirerande initiativ genom Prassos digitala studiebesök
Prasso erbjuder digitala studiebesök för att lyfta fram framstående exempel på socialt och diakonalt arbete inom Sverige. Dessa besök ger deltagarna möjlighet att få inblick i och inspireras av verksamheter som gör verklig skillnad i samhället. Genom att presentera olika organisationers arbetssätt och projekt syftar Prasso till att sprida kunskap och främja utveckling inom det sociala och diakonala fältet. Från och med hösten 2022 spelas alla digitala studiebesök in och finns tillgängliga för allmänheten.
Stämjärnet – Karlskrona Pingsts sociala engagemang
Sedan två år samlar Pingstkyrkan i Karlskrona sitt sociala arbete under namnet Stämjärnet. Verksamheten inkluderar matutdelningsprojektet DeLa, LP-verksamhet för beroendevård och Pingstkyrkans Secondhand, som erbjuder sysselsättning och arbetsträning för volontärer och personer i behov av arbetslivserfarenhet.
God man och förvaltare – Hela Människan i Jönköping
Hela Människan i Jönköping har i 15 år erbjudit god man- och förvaltartjänster för Överförmyndarenheten i Jönköpings kommun. De stödjer cirka 40 personer med exempelvis beroendeproblematik eller psykisk ohälsa, genom att hjälpa till med ekonomi och myndighetskontakter för att underlätta vardagen.
Neighbourhood – Ulriksbergskyrkans ungdomsarbete i Växjö
Ulriksbergskyrkan i Växjö driver projektet Neighbourhood (NBH) för att stödja ungdomars utveckling inom skola, arbete och personlig tillväxt. Genom en mobilapp som använder spelifiering motiveras deltagarna att delta i aktiviteter som läxläsning och arbetspraktik, vilket ökar deras chanser att lyckas i skolan och på arbetsmarknaden.
Ateljé Spaljé – Kreativ arbetsträning på Reningsborg
Reningsborg i Göteborg erbjuder genom Ateljé Spaljé arbetsträning i en lugn och kreativ miljö med fokus på hantverk, keramik, trädgård och återbruk. Syftet är att stödja personer i att hitta tillbaka till sina krafter och glädje genom anpassade aktiviteter efter individuella behov och årstider.
Digitala studiebesök år 2020-2022

Underground, Råslätt – Helhetsgrepp på ungdomars livssituation
Hela Människan i Jönköping har i 15 år erbjudit god man- och förvaltartjänster för Överförmyndarenheten i Jönköpings kommun. De stödjer cirka 40 personer med exempelvis beroendeproblematik eller psykisk ohälsa, genom att hjälpa till med ekonomi och myndighetskontakter för att underlätta vardagen.

Hyllie Park Äldreboende – Idéburen äldreomsorg i Malmö
I nästan 30 år har Hyllie Park kyrkan i Malmö drivit ett äldreboende som bygger på en idéburen modell. Under pandemin lyftes frågan om fler civilsamhällesaktörer behövs i äldreomsorgen. Studiebesöket innehöll även en aktuell rapportering från SKR:s nationella utredning om framtidens äldrevård.

Framtidens civilsamhälle – Ett samtal om kyrkans roll i samhällsutvecklingen
Ett samtal om samhällsutveckling och kyrkans roll i att möta sociala utmaningar. Medverkande var Anders Gustafsson (Altinget civilsamhälle), Emil Mattsson (Räddningsmissionen Göteborg) och Mia Nilson (Hela Människan Sverige). Fokus låg på hur kyrkans organisationer kan bidra och vad framtidens civilsamhälle behöver.

Second Chance, Varberg – Beroendestöd och sysselsättning på kristen grund
Second Chance är en del av LP-verksamheten och bedrivs av Pingstkyrkan i Varberg. Arbetet stödjer personer med beroendeproblematik och erbjuder sysselsättning i anslutning till en secondhandbutik. På så vis kombineras socialt stöd med praktiska insatser för att stärka deltagarnas vardag.

Sveriges Kristna Familjehem – Trygga hem för barn och unga i utsatthet
Stiftelsen SKFH har över 25 års erfarenhet av att placera barn och unga i familjehem på uppdrag av kommuner och kriminalvård. Idag finns ett 60-tal familjehem i landet kopplade till organisationen. Familjerna får kontinuerligt stöd i form av handledning, utbildning och tillgång till jour dygnet runt.

Singoalla, Jönköping – Nätverk för ensamstående föräldrar och deras barn
Singoalla startades 2008 efter att kommunen påtalat behovet av stöd till ensamstående gravida kvinnor. Idag omfattar nätverket över 100 familjer och samarbetar med flera samhällsaktörer. Fokus ligger på gemenskap, stöd och socialt nätverk för ensamstående föräldrar och deras barn.

Gårdshuset, Linköping – Väg till arbete och integration genom bildning
Gårdshuset drivs av Studieförbundet Bilda och arbetar med att stärka anställningsbarheten för utrikes födda personer långt från arbetsmarknaden. Verksamheten fokuserar på bildning, interkulturell förståelse och vägledning in i arbetslivet.

Gatukyrkan, Göteborg – Gudstjänstliv i centrum för socialt arbete
Gatukyrkan är en del av Räddningsmissionens arbete i Göteborg. Här är gudstjänsten inte ett sidospår, utan en central ritual som påminner om den kristna grunden i det sociala arbetet. Verksamheten inspireras av boken Mission Drift, där vikten av att hålla fast vid sin ursprungliga värdegrund lyfts fram.

Skillinge Missionshus – Språk och arbetsmarknadsstöd i Simrishamn
Skillinge Missionshus samarbetar med Hyllie Park folkhögskola och erbjuder både svenskundervisning och insatser som rustar och matchar människor in i arbetslivet på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

Hela Människan Malmö – Stöd till personer i prostitution och människohandel
Noomi är en del av Hela Människan i Malmö och har sedan 2015 gett stöd till personer utsatta för prostitution och människohandel. Verksamheten inkluderar skyddat boende, juridiskt stöd, uppsökande arbete och projektet ThaiWISE för kvinnor på thaimassagesalonger.

MatRätt, Göteborg – Social supermarket mot matfattigdom
Räddningsmissionen driver MatRätt – Göteborgs första butik som säljer matsvinn och samtidigt bekämpar matfattigdom. Här kombineras socialt ansvar med miljöhänsyn genom arbetsträning, tillgängliga livsmedel och hållbara lösningar.